KICKBOXING KLUB ZABOK JE OSNOVAN DAVNE 1976.g. pod klubskim imenom 3.maj.

POVJEST KICKBOXINGA


 • KICKBOXING je moderan borilacki sport koji obuhvaca više sportskih grana- disciplina a to su:

  SEMI CONTACT, LIGHT CONTACT, FULL CONTACT, LOW KICK, K1, GLAZBENE FORME I AERO KICKBOXING.

 • KICKBOXING ja nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih borilackih sportova.

  Osnovni cilj svakog borca je nadvladati ili svladati boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i cast svakog natjecatelja.

  Jednom rjecju, KICKBOXING je zapadnjacki sport- jedinstven odgovor velikom broju istocnjackih borilackih vještina.

 • Prva pravila kickboxinga napisao je Mike Anderson 1972. godine, koji je ujedno i osnivac Kickboxinga.

  1974. godine Kickboxing dolazi u Europu uz pomoc Georga F. Brucknera koji je zaslužan za razvoj kixckboxinga .

  1975. godine prima statut svjetski amaterskog saveza borilackog sporta od prvih 12 predstavnika i Hrvatska ima svog predstavnika iz Jugoslavije g. Žarko Modiš i voden je WAKO.

  Današnji predsjednik WAKO je g. Enio Falsoni iz Italije, a WAKO broji 82 clana nacionalnih saveza na 5 kontinenata.

 • U bivšoj Jugoslaviji tj. u Hrvatskoj prvo Kickboxing takmicenje održano je u Splitu 1974.g.

  1976.g. u Hrvatskoj su zapocela sustavna državna i medurepublicka natjecanja koja je organizirao i uveo u športske discipline Dr. Emin Topic iz Zagreba.

  Dr.Topic majstor borilackog športa osnivac je mnogih klubova borilackih vještina i Judo Kluba i Karate kluba, a kasnije i osnivac BUDOKAI Hrvatske škole borilackih vještina.

  U današnjoj Hrvatskoj Hrvatski Kickboxing Savez osnovan je 16. svibnja 1992g. Prvi predsjednik HKBS-a do 1995 bio je majstor Karatea i prvi profesionalni Ful contact borac Vjekoslav Šafranic iz Zagreba.

  U kickboxingu se koristi maksimalna osobna zaštitna oprema koja se sastoji:

  - od kacige (koja pokriva tjeme, bocni dio glave- uši i zatiljak),

  - štitnika za zube,

  - štitnik za prsa (za djevojke),

  - štitnika za genitalije,

  - rukavica (otvorene i zatvorene 10 Oz),

  - štitnika za potkoljenice te papuca (bez dona).

  Natjecanja kickboxinga odvijaju se u svim disciplinama, podijeljena u dobne skupine i to:

  - djeca (djecaci i djevojcice sa 7,8 i 9 godina),

  - mladi kadeti i kadetkinje (s 10,11 i 12 godina starosti),

  - stariji kadeti i kadetkinje ( s 13,14 i 15 godina),

  - juniori i juniorke (sa 16, 17 i 18 godina starosti) te

  - seniori i seniorke (od 19 do 45 godina starosti).

  Natjecateljske skupine odvojene su za ženske i muške.

 • Borbe u pojedinim borilackim disciplinama odvijaju se u rundama, amaterske borbe u 3 runde po 2 minute. Borbe po profesionalnim pravilima odvijaju se u 5,7,10 i 12 rundi po 2 minute.


  HRVATSKI KICKBOXING SAVEZ- OSNOVNI PODACI

 • Hrvatski kickboxing savez clan je WAKO Svjetske kickboxing federacije koja je 7. travnja 2006. primljena u punopravno clanstvo GAISF-a (svjetske asocijacije sportskih federacija ) te je time WAKO postao jedina službena svjetske federacija nadležna za kickboxing sport, ukljucujuci svih 7 disciplina. Hrvatski kickboxing savez broji 142 klubova clanica i punopravni je clan Hrvatskog olimpijskog odbora. ....... više.


  OPIS SEMI CONTACTA :

 • - kao što sama rijec kaže- polukontakt – je disciplina u kojoj se dva natjecatelja bore prvenstveno želeci nadvladati protivnika s tehnikom i brzinom. Ovdje snaga nije potrebna. Udarci su strogo kontrolirani (jednakim intenzitetom se zadaje udarac kao što se i povlaci ruka ili noga nakon udarca). Kod svakog udarca u dozvoljeno mjesto protivnika, borba se prekida i tri suca odreduju bodove, odnosno kretnjom rukom pokazuju koji je borac i koliko osvojio bodova. Bodovi se zbrajaju i pobjednik je onaj koji je osvojio više bodova odnosno zadao više pravilnih udaraca. Udarci se zadaju rukama i nogama (stopalom i bridom stopala), a dozvoljena podrucja zadavanja udarca su prednja strana glave lica sa strane, stražnji dio i celo i prednja strana trupa i sa strane do sredine trupa . odredeni udarci – ovisno o težini se razlicito boduju, pa se tako veci broj bodova ostvaruje udarcem nogama u glavu protivnika te udarcima iz skoka. Borba se odvija na tatamiju (posebna tanka strunjaca).

  Natjecatelji su podijeljeni svim dobnim skupinama po težini.

  OPIS LIGHT CONTACTA:

 • - (lagani kontakt) je takoder „tehnicka“ disciplina koja se odvija u kontinuitetu s osnovnim ciljem boraca- cistim, ispravnim i brzim udarcima ostvariti cim veci broj bodova, odnosno s vecim brojem bodova nadvladati protivnika. Borba, za razliku od semi contacta, se ne prekida vec se ona odvija kontinuirano, sudac nadzire regularnost borbe i skrbi o sigurnosti boraca.

  Tri bodovna suca sa strane zapisuju bodove na bodovna listice i na kraju runde dodjeljuju 10 bodova boljem borcu i 9 bodova slabijem borcu (bodovanje vrlo slicno kao u boksu).

  Svi ostali detalji isti su kao i u semi contactu- oprema, dozvoljeni udarci i mjesta udaraca te bodovanje. Borba se odvija na tatamiju ili u ringu. Jednak se naglasak mora staviti na tehnike udaraca šakom kao i nogom (svi udarci dozvoljeni iznad pojasa ) Light contact je stvoren kao medu faza izmedu semi i full contact kickboxinga. Natjecatelji koristi zaštitnu opremu kao u semi contactu osim što imaju zatvorene rukavice od 10 Oz te koriste bandaže. - Natjecatelji nastupaju u majicama kratkih rukava sa V izrezom i dugim hlacama, koje u struku imaju široku elasticnu traku po mogucnosti druge boje od hlaca.

  OPIS FULL CONTACTA:

 • - natjecatelji ovdje ne nose majice (na gornjem djelu tijela muški) dok natjecateljice koriste top. Nisu dozvoljeni udarci u glavu (stražnji dio i tjeme)

  - to je disciplina u kojoj e cilj protivnika snagom i jacinom pravilnih udaraca pobijediti. Dozvoljeni su udarci u ista mjesta kao i Light contactu, ali uz tehniku i pune snage. Borbe su atraktivne i odvijaju se u ringu. Natjecatelji su podijeljeni po težinskim kategorijama. Centralni sudac brine o pravilnim udarcima i regularnosti te sigurnosti borbe, a tri su bodovna suca koja registriraju bodove i na kraju borbe ocjenjuju boljeg sa 10 a lošijeg sa 9 bodova.

  OPIS LOW KICKA:

 • - Low Kick takoder takozvana tvrda opcija ili disciplina kao Full contact. Low kick se može definirati kao full contact kickboxing u kojem je moguce napasti i protivnikove noge (bedra, izvana prema unutra i obrnuto) koristeci potkoljenicu. Potkoljenica se može koristiti u zadavanju drugih dozvoljenih udaraca. Pravila su ista kao i u full contactu. Natjecatelji nose kratke hlace kao u Thai- boxingu. Štitnici potkoljenice se na amaterskim natjecanjima preporucuju, ali u profesionalnim borbama su zabranjeni. U profesionalnim borbama kaciga za glavu nije dozvoljena.